top of page

Horlama ve Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu


HORLAMA VE OSAS (OBSTRÜKTİF UYKU APNESİ SENDROMU) TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Uyku apnesi hastalığında her hasta farklıdır. Her hastanın hastalık düzeyi, apnelerinin tipleri, hastaya etkileri, hastalığın sebepleri, tıkanma düzeyleri, tıkanma tipleri farklıdır. Yani hastalık değil hasta tedavi edilmelidir. Başarılı tedavide kilit nokta her hasta için doğru tedavi planını oluşturmaktır.

DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ:

KİLO VERME;

Kilo kaybının uyku apnesi üzerinde etkisi değişkendir. Çünkü her apneli hasta kilolu değildir. Kilo artışı bazı hastalarda apneye neden olmaktadır. Bu hastalarda hayat tarzını değiştirmek, daha hareketli ve sporun günlük hayata girmesi, beslenme şeklinin değiştirilmesi oldukça yararlı olabilir. Özellikle yaklaşık kilonun %10’unu vermenin işe yaradığı gösterilmiştir. Ayrıca vücut kitle endeksinin 25’in altında olması oldukça yararlı olacaktır.

Uyku apne tedavi rehberlerinde Kilolu ve obez uyku apne hastalarına kilo verdirmek amacıyla egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, düşük kalorili diyet, farmakolojik tedavi veya bariyatrik cerrahi önerilmektedir.

SIRT ÜSTÜ YATMAKTAN KAÇINMAK;

Sırtüstü yatmak bazı hastalarda apneleri arttırmaktadır. Yerçekiminin etkisine bağlı dil kökü, epiglot, yumuşak damak arkaya doğru düşerek üst solunum yolunu daraltıp kapatabilmektedir. Bu hastalarda sırtüstü yatmaktan kaçınmak yararlı olabilir. Hafif apneli hastalarda pozisyonel tedaviler işe yarayabilir. Fakat orta ve ileri düzeydeki uyku apnelerinde daha etkili tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Pijamanın arkasına sırtüstü yatmayı rahatsız edecek şekilde tenis topu veya küçük yastıklar dikmek önerilmektedir.

ALKOL VE YATIŞTIRICI İLAÇLARDAN KAÇINMAK;

Yatmadan önce alkol ve sedatif denilen uyku getirici ilaçların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Alkol ve bu tür ilaçlar kasların gevşemesini arttırarak apneleri artırmaktadır.

UYKUDA SOLUNUM CİHAZI TEDAVİSİ:

Apnelerde solunum durmasında Pozitif Hava Basıncı uygulayan cihazların kullanımı apneleri önleyip, kan oksijen düzeylerinin düşmesini önlemektedir.

PAP cihazlarının devamlı (CPAP), iki seviyeli (bilevel=BPAP) ve otomatik (automatic=AutoPAP) olarak hastaların ihtiyacı olan basınçları düzenleyen farklı tipleri vardır.

Solunum cihazları, hava kompresörü, tüp ve maskeden oluşur. Düşük basınçla apneleri kontrol altına alınabilen hastalarda maske yerine burun içine uygulanan konüllerde kullanılabilmektedir.

İlk tedavi seçeneği olarak önerilmektedirler. Fakat düzenli kullanılmaz ve uyku konforunu sağlamazsa işe yaramaz ve faydalı olmazlar.

Bu cihazlar hastalığı kalıcı olarak tedavi etmezler. Sadece kanda oksijen düşmesini engelleyerek uykunum bölünmesini önler ve gündüz uykululuğuna engel olurlar. Diğer hastalıkların gelişmesine engel olabilirler.

PAP CİHAZINI EN AZ NE KADAR KULLANMALIYIM?

Çoğu hasta bazı gecelerde ve gecenin bir kısmında kullanmaktadır. Etkili olması için haftanın en az 5 gecesi, mümkünse her gece ve en az 5 saat kullanılmalıdır.

CPAP kullanılamıyorsa diğer tedavi alternatifleri mutlaka değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır. Orta ve İleri Uyku apneli hastalar mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi boyunca takip edilmelidirler.

HORLAMA VE UYKU APNE CERRAHİ TEDAVİSİ

Her hastada hastalığın tipi, şiddeti, sebepleri ve sonuçları farklıdır. O nedenle tedavide kişiye özel olmalıdır.

Uyku apne cerrahisinde başarı, doğru hastaya, doğru cerrahi işlem veya işlemleri, doğru tekniklerle uygulanmaya bağlıdır.

Kişiye özel yaklaşımlar ile en uygun tedavi yöntemini bulup uygulamak gereklidir. Herkese uygun tek bir yöntem yoktur.

Popüler Gönderiler
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page