top of page

Uyku Apnesiyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar


Uyku apnesi sadece horlama demektir. (YANLIŞ!)

Horlama uyku apnesi hastalığının bir belirtisi olabilir. Fakat horlama ile apne çok farklı iki tablodur. Horlama uykuda solunum yolunda tıkanma ve darlıklar sonucu oluşan rahatsız edici sese verilen isimdir. Apne’de ise uykuda defalarca solunum durması olur. Uyku apneli hastalarda genelde horlama ile birlikte fakat bazen horlama olmadan da uykuda nefes durmaları olabilir.

Uyku apnesi önemli bir hastalık değildir. (YANLIŞ!)

Uykudaki solunum durmaları vücudunuza ve psikolojinize zarar verir. Tedavi edilmezse mesleğinizle ile ilgili kazalar, trafik kazaları, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, şeker hastalığı, obezite gibi pek çok hastalığa neden olabilir.

Uyku apnesi sadece yaşlı insanlarda görülür. (YANLIŞ!)

Uyku apnesi daha çok 40 yaş üstü kişilerde görülür. Fakat her yaştan kişilerde hatta çocuklarda da görülebilir.

Alkol uyumanıza yardım eder.(YANLIŞ!)

Yatmadan önce içilen alkollü içecekler uykunuzu getirebilir fakat kaliteli bir uyku uyumanızı önler. Özellikle üst solunum yolu ve boğaz kaslarının gevşemesine neden olarak hava yolunun daha kolay ve daha fazla tıkanmasına neden olur. Var olan uyku apnesini ağırlaştırabilir.

Uyku apnesi çocuklarda nadirdir. (YANLIŞ!)

Uyku apnesi çocuklarda da sık görülmektedir. 10 çocuktan birini etkileyebildiği görülmüştür. Çocuklarda genellikle belirtileri hafiftir ve çocuklar büyünce iyileşebilir. Burun tıkanıklığı olan, büyük genizeti ve bademcikleri olan çocuklarda sık görülür. Bademcik ve geniz eti ameliyatı ile çok başarılı şekilde iyileşebilir. Çocuklarda tedavi edilmeyen apneler ciddi tıbbi, davranış ve bilişsel problemlere neden olabilir. Ayrıca, çocukluk yaşlarında tedavi edilmeyen horlama ve apneler üst solunum yolundaki kasların fizyolojilerini bozarak ileri yaşta ciddi tıkayıcı apne hastalığına neden olabilir.

Etiketler:

Popüler Gönderiler
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page