top of page

Uyku Apnesi ile İlgili Acı Gerçekler


Uyku apnesi hastasıysanız alkolden uzak durmalısınız.

Çünkü alkol solunum yolu kaslarının uykuda gevşemesini arttırır. Uyku apnenizin ağırlaşmasına, kan ve oksijen seviyelerinizin aşırı düşmesine hatta uykudu ani ölümlere neden olabilir.

Sigaradan uzak durmalısınız.

Sigara ve tütün kullanımı akciğerlerinizi olumsuz etkileyerek kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığına neden olur. Uyku apnesinin KOAH ile birlikteliği Over-lapp sendromu denilen tedavisi güç, hayat kalitesini ve yaşam süresini kısaltan ciddi bir hastalığa neden olur.

Aşırı kiloluysanız kilo vermelisiniz.

Her uyku apnesi hastası aşırı kilolu değildir. Her aşırı kilolu kişide uyku apnesi yoktur. Fakat uyku apnesi ile aşırı kilo arasında yakın ilişki vardır. Artan kilo ile uyku apneniz ağırlaşmaktadır. Özellikle aşırı kilo alımı, boyun çvresinin genişlemesi apne ile ilişkili bulunmuştur. Alınan fazla kilolar dil kasları ve dil kökünde yağ depolamasına neden olmaktadır. Bu durumun üst solunum yolunda tıkanıklığına neden olduğu gösterilmiştir. Kilo vermeniz uyku apnenizin azalmasına yardımcı olabilir.

Sırtüstü yatmak apnenizi arttırabilir.

Bazı hastalarda sırtüstü pozisyonda yatmak uyku apnelerini arttırabilir. Hafif düzeydeki tıkayıcı ve pozisyonel apnesi olan hastalarda yan atmak apneleri azaltmada yardımcı olabilir.

Ağıza takılan cihazlar işe yarayabilir.

Hafif düzeyde tıkayıcı uyku apnesi hastalarında, Uyku konusunda uzman doktorunuzun önerisiyle diş hekimi veya ortodontistlerin size özel hazırlayacağı uykuda kullanacağınız ağıza takılan cihazlar işe yarayabilir. Fakat orta ve ileri apneniz varsa işe yarayıp yaramadığı mutlaka uyku testi ile kontrol edilmedilir. Eğer işe yaramaz ise cerrahi veya CPAP ile tedavi yapılması ertelenmemelidir.

Uykuda kullanılan solunum cihazları (PAP, CPAP, BİPAP) etkili bir tedavi yöntemidir.

Doğru seçilmiş, doğru kullanılan ve yeterli süre ile kullanılan solunum cihazı etkili bir tedavi sağlar. Doğru seçilmiş, hastalığınıza uygun, apnelerinizi durdurabilen tipte cihaz kullanmalısınız.

Doğru kullanılan terimi, cihazınızı apnelerinizi durdurabilen basınçta kullanmanız gerektiğini anlatır. Ayrıca; Haftada en az 5 gün ve gecede en az 5 saat cihazınızı kullanmalısınız. Bu şekilde kullanılmayan solunum cihazları sizi hastalığın yan etkilerinden koruyamaz.

Unutmayın, solunum cihazı hastalığınızı tedavi etmez sadece apne sırasında size hava basarak kan ve oksijen seviyenizin düşmesini önler. Hastalığın yan etkisini ortadan kaldırır. Gözlük gibi protez amaçlı bir cihazdır. Gözlük görme probleminize neden olan hastalığı kalıcı şekilde tedavi etmez fakat görmenizi iyileştirir.

PAP, CPAP, BİBAP, ASV gibi solunum cihazlarıda sizin uykuda solunumuzun durmasını önleyerek oksijen seviyenizin düşmesini engeller. Fakat apne hastalığınızı kalıcı olarak tedavi etmez. Cihazı ömür boyu kullanmanız gerekir.

Popüler Gönderiler
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page